
HAKKIMIZDA
TÜRKSAB, Güzel Sanatlar alanının çeşitli disiplinlerinde nitelikli çalışmalar üreten Türk sanatçı ve akademisyenleri bünyesinde toplayarak, bu kişilerin sanatsal ve akademik verimlerinin artırılmasını teşvik eder, sanatsal faaliyetlerinin ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilmesine destek verir, Türk sanatının yurt içinde ve yurt dışında temsil edilmesini sağlama misyonu üstlenir. Dernek, bu amacı gerçekleştirmek üzere aşağıda belirtilen çalışmalarda bulunur:
-
Türk dünyasında; sanatsal ve kültür birliğin güçlendirilmesini, sanatçı ve eserlerinin korunması, tanıtılması ve yayılması, kültürel mirasını muhafaza edilerek gelecek nesillere aktarılmasını konusunda girişimlerde bulunur.
-
Ulusal ve uluslararası karma sergiler, yarışmalar, festivaller, seminerler, konferanslar, çalıştaylar, paneller, sempozyumlar, müzayedeler, vb. sanatsal ve kültürel etkinliklere katılmak ve bu tür organizasyonları düzenlemek üzere çalışmalar yapar.
-
Dernek üyesi sanatçıların katıldığı yarışmalar için maddi ve ayni ödüller verir. Bu etkinliklere katılan kişilerin konaklama, yol, vs. masraflarını karşılar.
-
Yurt içinde ve yurt dışında devlet tarafından düzenlenen sergilere dernek üyesi sanatçıların katılabilmelerini ve resmi jürilere temsilci olabilmelerini sağlamaya çalışır.
-
Dernek üyesi sanatçıların yurt içi ve yurt dışında kişisel sergi açmaları konusunda girişimlerde bulunur.
-
Dernek üyesi akademisyenlerin Türk dünyasına hizmet eden yurtdışı eğitim kurumlarında görevlendirilmesi konusunda girişimlerde bulunur.
-
Dernek amaçlarına yönelik gazete, dergi, bülten, makale, vb. yayınlar hazırlar.
-
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun uygulanması ve yetersiz yönlerinin geliştirilmesi için çaba sarfeder.
-
Kurs, seminer, panel, konferans, vb. çalışmalara katılır ve bu tür organizasyonları düzenler.
-
Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır/taşınmaz mülk satın alır/satar, kiralar/kiraya verir ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis eder.
-
Uluslararası organizasyonlara katılır, yurtdışındaki dernek ve kuruluşlara üye olur. Bu kuruluşlarla proje bazlı ortak çalışmalar yapar.
-
Gerekli görülen bölgelerde şube ve temsilcilikler açar.
-
Sanatçıların yurt dışına çıkışlarında, pasaportlarına sanatçı statüsü koydurmayı ve yapıtlarının gümrük sorunların çözmeyi amaçlar.
-
Çağdaş sanat müzelerinin kurulması konusunda çalışmalar yapar. Üyelerin yararlanması için güzel sanatlar alanında atölyeler, sanat evleri, sanat okulları, kütüphaneler, tarih ve sanat araştırma merkezleri oluşturmak, kültürel ve sanatsal tesisler kurar ve işletir.
-
Devlet dairelerinin, İktisadi Devlet Teşekülleri’nin, bankaların eser satın alma fonlarının yerinde ve değerli sanat eserlerine sarf edilmesi için ilgililer nezdinde teşebbüste bulunur ve uyarıcı rol oynar.
-
Kamu yapılarında ve turizm işletmelerinde, belirli bir oranda sanat eserlerine yer verilmesini öngören tasarının kanunlaşması yolunda girişimlerde bulunur.
-
Derneğin amaçlarına uygun olan ve alanlarda diğer dernek, vakıf, sendika, vb. sivil toplum kuruluşları ile ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere platformlar oluşturur.
-
Güzel Sanatlar alanının; Resim, Heykel, Grafik Tasarım, Bileşik Sanatlar, Geleneksel Türk Sanatları, vb. dallarında ihtisas komisyonları kurar.